Listed Victorian wool warehouse reoriented and restored to house a community of fledgling creative and technology businesses.

Helical Bar
Whitechapel, London
£10 million
14,200m2

“The new development has successfully walked the difficult line between conservation and imagination that is the perennial goal when refurbishing our architectural heritage.” Ike Ijeh, Building Design, 2017
  • Programme includes workspace, reception/entrance area, art and exhibition space for The Cass, cafe and cycle store
  • Crafted interventions upgrade building while respecting history Building refocused towards emerging Goodman’s Fields masterplan
  • New 12 metre-wide entrance cut into masonry façade
  • Metalwork screen at entrance references history of building, but uses contemporary manufacturing techniques
  • Floorplates replanned around five-storey atrium and ground floor ‘walk’ through building
Trying out the new blue steel gates
Before and After Top-Historic image of the building C.1900 Bottom: New entrance on Back Church Lane
Before and After Top-Historic image of the lobby 1980s Bottom-New atrium/'walk' with bespoke plinths housing artworks
Before and After Top-Historic image of the interior C.1900 Bottom-New workspace
Student work at The Loom
The Loom The design of the woven metal gates are a contemporary interpretation of a historic Loom.
Woven metalwork Inspired by the historic image of the loom
Drawings Section
Testing the entrance gates A design option for the new Gowers Walk entrance.

The Loom